www.mkbarcika.hu   A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült!
Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Főoldal
Szolgáltatások
Tevékenységeink
Támogató szolgálat
Dokumentumok
Jogszabályok, linkek
Hírek, aktualitások

Legfrissebb híreink

"Szívem szerelme" rendezvény

2021-08-03 4:08
Július 14-én a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete tartott egy nagyon forró és jó hangulatú eseményt a Hotel Lukács rendezvénysátrában. [tovább »]

Rokkantsági nyugdíjrendszer – gyakorlati tudnivalók a kompenzációról

2021-06-23 4:00
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításának károsultjai számára a kompenzáció vagy a megismételt állapotvizsgálat közötti választás lehetőségét biztosító rendelkezések 2021. július 1-jén lépnek hatályba. [tovább »]

A MEOSZ elérte, hogy meghosszabbítható az elhalasztott műtét miatt lejáró táppénz

2021-06-14 4:12
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül, akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében lejár a táppénze. [tovább »]
A gyártóhoz és a NEAK-hoz is fordulhat, ha a szerviz szerint kimerült a javítási keret
2021-05-11 11:00
A kerekesszékek javítása körül egyre több bizonytalanságra derül fény. A közgyógyellátással rendelt kerekesszék vagy moped javításért pl. egyes szervizek különféle díjakat számítanak fel. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint kihordási időn belül nem kérhető a javításért pénz, ha a recepten közgyógyellátás van bejelölve, ezért Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) állásfoglalást kért az ügyben. Dr. Tóth László, az EMMI helyettes államtitkára a gyártó javítási- és cserekészülék biztosítási kötelezettségéről tájékoztatott, továbbá kérte, hogy a javítással kapcsolatos konkrét panaszokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) részére küldjék meg.

A kerekesszékek, mopedek javításáért egyes szervizek közgyógyellátás esetén is díjat (pl. kiszállási díj, kaució, stb) kérnek. A MEOSZ álláspontja szerint a kihordási időn belül kiszállási díj, kaució vagy más díj nem kérhető, ha a recepten közgyógyellátás van bejelölve. Gyakran előfordul olyan eset is, hogy a szerviz a „keret kimerülésre” hivatkozva visszautasítja a támogatással rendelt javítást.

A MEOSZ állásfoglalás kérésére Dr. Tóth László, az EMMI helyettes államtitkára azt a tájékoztatást adta, hogy egy termék javítására a kihordási időn belül legfeljebb a termék kiadásakor érvényes közfinanszírozás alapjául elfogadott ára ÁFÁ-val növelt összegének 130%-a fordítható, ezt meghaladó javítási igény esetén az eszközt a gyártó saját költségre köteles javítani vagy a kihordási idő végéig cserekészüléket biztosítani.

Ez alapján tehát amennyiben a szerviz „keret kimerülésre" hivatkozva pénzt kér a recepten felírt javításért, vagy nem vállalja a javítást, akkor az érintettek az eszköz gyártójához is fordulhatnak javítás végett vagy cserekészülékért.

Ha a szerviz kiszállási díjat, javítási díjat, kauciót vagy bármi más megnevezéssel pénzt kér a recepten felírt javításért, akkor az alábbiakat javasoljuk:

  • ellenőrizni, hogy a recepten be van-e jelölve a közgyógy jogcím
  • ellenőrizni, hogy esetleg lejárt-e a kihordási idő
  • a szervizt írásban (e-mailen vagy levélben) megkérdezni a díjfelszámítás okáról (leírás és iratminta a MEOSZ honlapon
  • ha a szerviz „keret kimerülésre” hivatkozik, ellenőrizni, hogy javításra mennyi támogatást kapott az eszköz (leírás és iratminta)  a MEOSZ honlapon) és a gyártóhoz fordulni javítás/cserekészülék végett
  • az esetet bejelenteni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részére (cím: 1139 Budapest, Váci út 73/A ).

A gyógyászati segédeszközök javítási díjával kapcsolatos MEOSZ álláspontról ezen»» az oldalon olvashat bővebben, ezen»» az oldalon pedig letölthető iratminták is segítséget nyújtanak a fent felsorolt lépések megtételéhez.


Forrás: MEOSZ, 2021. május 10.