www.mkbarcika.hu   A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült!
Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Főoldal
Szolgáltatások
Tevékenységeink
Támogató szolgálat
Dokumentumok
Jogszabályok, linkek
Hírek, aktualitások

Legfrissebb híreink

Januártól megszűnik a keresetkorlát a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők számára

2020-12-24 6:57
Keresetkorlát nélkül dolgozhatnak 2021. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülő emberek. [tovább »]

A MEOSZ megküldi a fogyatékos emberek törvény előtti egyenlőségére vonatkozó javaslatait Magyarország Kormányának

2020-12-10 7:05
Nem tudunk engedni azokból a jogokból, melyeket a Fogyatékossággal élő Emberek Jogairól Szóló ENSZ Egyezmény biztosít a fogyatékosággal élő emberek számára, ezért a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Nyilatkozatot fogalmazott meg a fogyatékossággal élő emberek törvény előtti egyenlőségének, általános cselekvőképességének és önálló életvitelének előmozdítása érdekében. [tovább »]

Legfontosabb tudnivalók az otthonfelújítási támogatásról

2020-12-10 6:50
A Magyar Közlönyben 2020. november 25-én jelent meg a Kormány gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelete, mely ugyan 2021. január 1-jén lép majd hatályba, de érdemes már most részletesen megismerni a támogatás feltételeit. [tovább »]
A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének tevékenysége
A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete 1995-ben alakult a város és környéke mozgássérültjeiért. Az alapító 12 tag mindegyike gyermekkora óta súlyos mozgáskorlátozott. 2008 elejére közel 2200 tagunk van, s 1998-tól közhasznú, majd ez 2005 augusztusától kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezetként működünk. Egyesületünket a B-A-Z Megyei Bíróság 1852 nyilvántartási számmal jegyezte be.

Bevételeink a következőkből tevődnek össze: tagdíjak (1000 Ft / fő /év), adományok pályázati pénzek.
 • Alapszabályunk előtérbe helyezi a mozgássérültek társadalmi beilleszkedését, rehabilitációját, mind a gyógyászati, mind a mindennapi élet terén.

 • Az egyesület fejlődéséhez a vezetőség önzetlen munkájára volt és van szükség. Jelenleg 5 fő vezetőségi tag irányítja az egyesület munkáját, s részesül minimális tiszteletdíjban. Ezen felül kb 20 önkéntes, aktivista dolgozik társadalmi munkában. Két helyi csoportunk van: Edelény és Ormosbánya vonzáskörzete. Városunk önkormányzata rendelkezésünkre bocsátott egy irodát, amelyhez a berendezést egyesületünk tagjai, vállalatok, s pályázatból nyert pénzek biztosították. Az elmúlt 10 évben minden lehetőséget igénybe vettünk, hogy segítsünk tagjaink életén.

 • Pályázati támogatásból ( NEVI ) sportszereket vásároltunk a sportoláshoz. Nyaranta kirándulásokat szervezünk gyógyfürdőkbe, s van olyan sorstársunk, aki csakis egyesületi segítséggel tud kimozdulni a négy fal közül.

 • 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben számítógép-kezelői tanfolyamokat szerveztünk, hogy szakmát adva a még dolgozni tudó, akaró tagjainkon segítsünk. Összesen 30 mozgássérült tanult, s a tanfolyami költséget az egyesület fedezte pályázati pénzből. 1997-ben 10 tagunk ismerkedett meg a fonás-szövés alapjaival, s vásároltunk szövőszékeket, amelyek ki vannak adva tartós használatra.

 • 2000-ben a Soros Alapítvány támogatásával sorstársi tanácsadást, gyógyászati segédeszközök kölcsönzését tudtuk elkezdeni, amely a mai napig működik.

 • Phare támogatással látogattunk el általános és középiskolákba, ahol a mozgássérültek életéről, mindennapjairól beszélgettünk. Összesen 40 órát tartottunk, s 12 településre jutottunk el.

 • Kezdeményezésünkre települt a városba egy csökkent munkaképességűeket foglalkozató üzem, ahol közel 100 sorstársunk egészítheti ki jövedelmét munkával, s így nem szorul szociális segélyre.

 • Minden évben felmérjük, hogy a még aktív korban lévő tagjaink közül ki szeretne dolgozni, s milyen tevékenységet tud ellátni.

 • Állami feladatot ellátva évente átlagosan 500 sorstársunk részesül lakásakadály-mentesítési támogatásban. Ezen kívül részt veszünk a mozgássérülteknek járó gépjármű szerzési támogatás elosztásában a Közigazgatási Hivatalnál. A Telefonnal a Rászorultakért Alapítványhoz is továbbítunk kérelmeket. Félfogadási napjainkon szociális célú tanácsadás, gyógyászati segédeszköz beszerzés, tanácsadás szerepel.

 • Igyekszünk együtt dolgozni a működési területünkhöz tartozó 76 település önkormányzatával.

 • 2005 augusztusában az egyesület vezetősége megalapította az Esély Támogató Szolgálatot, amely szeptember 8-tól érvényes működési engedéllyel rendelkezik. 50 különböző fogyatékossággal élő kazincbarcikai lakos veszi igénybe szolgáltatásait a személyi segítést, a szállítást.

 • Egyesületünk a MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, a Fogyatékkal Élők Regionális Szövetsége, a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma tagegyesületeként dolgozik!
Tomkóné Kiss Mária, elnök
 
2014.. évi Esély Nap


http://www.barcikaart.hu/kommunikacio/galeria/eselyegyenlosegi-nap/1907/